Stravovací plán č. 2: Správne množstvo a zdroje bielkovín
Ako zvládnuť zdravé stravovanie vyvážene a s chuťou?
Cieľom druhého stravovacieho plánu je zaradiť do jedálnička proteíny – bielkoviny. Často bývajú označované za najdôležitejšie makroživiny a ich konzumácia neúmerne stúpa.
Poďme sa na to pozrieť podrobnejšie a zorientovať sa v tom.
Nasledujúci týždeň odporúčame, aby ste sa vo svojich stravovacích návykoch zamerali na bielkoviny.
Nižšie nájdete vzorový jedálniček, ktorý zostavila Veronika Hanáková v spolupráci s Jankou Šimkovičovou.
Jedálniček je zložený z jedál vhodných počas tretieho týždňa. Pokojne si môžete vybrať z 3 alternatív receptov, nemusíte ich striedať denne, ale vyberajte podľa chuti.
Nejde nám o to, aby ste sa riadili výhradne len podľa jedálnička, ovocie aj zeleninu môžete pokojne obmieňať podľa vlastnej chuti. Dôležité je, aby ste si osvojili princípy správneho stravovania a do svojho jedálnička zaradili natrvalo tie správne potraviny, ktoré vám budú vyhovovať a budete sa cítiť spokojne.
Všetky potrebné informácie o bielkovinách, ich správnom množstve, ich zdrojoch, základné pravidlá, celkový manuál stravovacieho plánu a vzorový jedálniček si môžete stiahnuť nižšie.